Pamatę, kuo gali pasigirti Birštono kraštas, pažinę krašto istoriją, laidos komanda turėjo ir dar vieną svarbią užduotį: išsiaiškinti, koks patiekalas geriausiai siejasi su Birštonu.
Tai – šamo iešmeliai, marinuoti mineraliniu vandeniu, kuriuo Birštonas tikrai gali pasididžiuoti, patiekiami su kruopų–daržovių salotomis ir žolelių padažu. Išbandykite šį receptą patys – nepasigailėsite.

Mineraliniu vandeniu marinuoti šamo iešmeliai su kruopų–daržovių salotomis ir žolelių padažu
Žuviai:
- 600 g šamo filė be odos;
- 50 ml gazuoto mineralinio vandens „Vytautas“;
- 1 citrina (sultys ir žievelė);
- 2 šakelės šviežio čiobrelio (arba krapų);
- 1 skiltelė česnako (trinta);
- 1 a. š. alyvuogių aliejaus;
- Žiupsnelis rūkytos paprikos (nebūtina);
- Druska ir pipirai;
- Mikrožalumynai (papuošimui).
Garnyrui:
- 150 g virto perlinio kuskuso;
- 100 g žirnių ankščių;
- 1 mažas raudonas svogūnas (pjaustytas kubeliais);
- 1 sauja rukolos ar špinatų;
- 1 sauja vyšninių pomidoriukų;
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- Druska ir pipirai.
Padažui:
- 3 v. š. majonezo „Hellmann’s“;
- 1 v.š. graikiško jogurto;
- 1 v.š. citrinos sulčių;
- 2 v.š. kapotų petražolių ir krapų;
- 1 česnako skiltelė;
- Šlakelis „Vytauto“ mineralinio vandens (gaivumui).
Gaminimas:
Šamo filė supjaustykite maždaug 3–4 cm dydžio gabalėliais. Pasiruoškite marinatą: sumaišykite gazuotą mineralinį vandenį, citrinos sultis ir žievelę, trintą česnaką, alyvuogių aliejų, rūkytą papriką (jei naudojate) ir smulkintas žoleles.
Į gautą marinatą sudėkite žuvies gabalėlius, indą uždenkite ir palaikykite šaldytuve apie 45–60 minučių. Išmarinuotą žuvį suverkite ant medinių arba metalinių iešmelių.
Tuomet įkaitinkite grilį. Prieš kepimą iešmelius galite lengvai patepti aliejumi arba naudoti grilio kilimėlį. Kepkite šamą ant grilio po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus, bet išliks sultingas.
Kol šamo iešmeliai kepa – pasiruoškite garnyrą. Išvirtą perlinį kuskusą sumaišykite su žirnių ankštimis, vyšninių pomidoriukų puselėmis, kubeliais pjaustytu raudonu svogūnu ir šviežia rukola ar špinatais. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
Padažui sumaišykite majonezą, graikišką jogurtą, citrinos sultis, kapotas petražoles, krapus ir smulkintą česnako skiltelę iki vientisos masės. Jei reikia, praskieskite šlakeliu mineralinio vandens, kad padažas būtų lengvesnis ir gaivesnis.
Galiausiai serviruokite patiekalą: į lėkštę dėkite kuskuso ir daržovių salotų, ant jų – 1–2 šamo iešmelius. Šalia arba aplink lėkštę šaukštu paskirstykite majonezo–žolelių padažo – galima lašinti taškais, dekoratyviai. Papuoškite mikrožalumynais arba citrinos skiltele. Skanaus!
Kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias. Miestų receptai“ – šeštadieniais, 9 val. tik per TV3!











































































































































































































































































































